Iniciatíva ‘POĎ NA DVOR’

Iniciatíva “POĎ NA DVOR” - prednáška a diskusia

Pozývame vás všetkých a hlavne našich aktívnych Nervákov na stretnutie so zástupcami iniciatívy ´Poď na dvor´. Ivana Skoumalová a Pali Mészáros vám v prednáške košickú susedskú iniciatívu ´Poď na dvor´ predstavia. Budú hovoriť o začiatkoch susedskej komunity, o zapájaní susedov a oživovaní susedstva, o zdrojoch inšpirácie zo sveta, o ďalších väčších projektoch, v ktorých sa táto komunita angažuje, alebo o tom, ako spolupracuje s mestom, či mestskou časťou.

Tešíme sa na stretnutie:)

Iniciatíva Poď na dvor (IPND) je komunitná iniciatíva, ktorá vznikla v roku 2016 a funguje v mestskej časti Košice-Sever v Košiciach. Na začiatku stála malá skupina priateľov, susedov a susediek, ktorí sa začali starať o zanedbaný vnútroblok v Kisdyho dvore s cieľom oživiť susedskú komunitu a verejný priestor. IPND organizuje rozmanité aktivity zamerané na zvyšovanie občianskej angažovanosti, premenu verejného priestoru participatívnou formou, zvyšovanie kvality života v susedstve, inklúziu, adaptáciu na zmeny klímy v mestskom priestore a oživovanie susedských komunít. IPND je od roku 2020 občianskym združením ktoré sa angažuje v projektoch umeleckého, kultúrneho a vzdelávacieho charakteru aj za hranicami susedstva. Prevádzkuje komunitnú záhradu a komunitnú dielňu.

Ivana Skoumalová - mestská aktivistka, ktorá v roku 2016 stála pri zrode Iniciatívy Poď na dvor. Nepochádza z Košíc, ale aj vďaka živej susedskej komunite sa tu cíti doma. Angažuje sa v rôznych ďalších iniciatívach ako je Čas spomaliť, či Znepokojené matky. Je psychologička, psychoterapeutka a výskumníčka.

Pali Mészáros - architekt a nadšenec prírodných stavieb a udržateľných miest. V susedstve je novousadlík. Aktívne sa zapojil pri budovaní komunitnej záhrady a komunitnej dielne. Spolu rozvíja iniciatívu Zdravé domy na východ, Čas spomaliť, Iniciatívu za modernú architektúru a ďalšie.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

iniciativa-pod-na-dvor-foto-007.webp
iniciativa-pod-na-dvor-foto-006.webp
iniciativa-pod-na-dvor-foto-005.webp
iniciativa-pod-na-dvor-foto-003.webp
iniciativa-pod-na-dvor-foto-009.webp
iniciativa-pod-na-dvor-foto-001.webp
iniciativa-pod-na-dvor-foto-004.webp
iniciativa-pod-na-dvor-foto-002.webp
iniciativa-pod-na-dvor-foto-010.webp
iniciativa-pod-na-dvor-foto-011.webp
iniciativa-pod-na-dvor-foto-008.webp