Zuzana Jakalová - Postihnutie a zdravie ako témy v súčasnom umení

Zuzana Jakalová - Postihnutie a zdravie ako témy v súčasnom umení

Príspevok kurátorky Zuzany Jakalovej ´Postihnutie ako téma v súčasnom umení´ osvetlí základné pojmy kritických štúdií postihnutia, a prostredníctvom prípadových štúdií umeleckých diel a výstav ukáže možnosti využitia tejto optiky v súčasnom umení. Nanovo tiež premyslí bezbariérovosť v umení a umeleckých inštitúciách, a ukáže ju ako živý, dialogický a kreatívny nástroj pre vyjednávanie nenormatívnej spravodlivosti. Po prednáške bude nasledovať komentovaný blok umeleckých filmov tematizujúcich zdravie / postihnutie.

´Historička Catherine J. Kudlick definuje ne/spôsobilosť či „postihnutie“ (dis/ability) ako “kľúčovú sociálnu kategóriu, porovnateľnú s kategóriami rasy, triedy či rodu”. Túto kategóriu v posledných dvoch dekádach skúmajú nielen dynamicky sa rozvíjajúci vedný obor critical disability studies a aktivistické hnutia za spravodlivosť pre ľudí žijúcich so zdravotným znevýhodnením, ale tiež mnohé tematické umelecké diela, manifesty, výstavy a knihy. Kurátorka Bárbara Rodríguez Muñoz dokonca definuje zvýšený záujem o tieto témy v súčasnom umení ako “obrat k zdraviu”. Nejedná sa pritom len o zobrazovanie choroby či ne/spôsobilosti vo výtvarnom umení, či o chorobu ako námet diel či programov umeleckých inštitúcií. Tzv. “poriadok ne/spôsobilosti”, ktorý udržuje normatívne a hierarchické predstavy o „zdravom“ a „chorom“ tele či mysli sa tiež otláča do toho, ako a aké umenie kultúrne inštitúcie prezentujú, produkujú, zbierajú a uchovávajú. Ide o komplexný systém presvedčení a praxí spojených s kontextualizáciou, reprezentáciou či prezentáciou ne/spôsobilosti, podporený štrukturálnou neviditeľnosťou tejto kategórie v umeleckej prevádzke. ´

Filmový program:
Zorka Lednárová: Cesta, 2022, Slovensko, 3:32min.
Zorka Lednárová: Anjel, 2023, Slovensko, 2:33 min.
Marie-Anna Šulc: Pelvic Chain, 2023, Česko, 7 min.
Park McArthur & Constantina Zavitsanos: Scores for Carolyn, 2019, Spojené štáty americké, 12 min.
Jordan Lord: After…After…(Access), 2018, Spojené štáty americké, 16 min.

Zuzana Jakalová (*1986) je odbornou asistentkou na Katedre teórií a dejín umenia FaVU VUT. Bola spoluvedúcou ateliéru VU1 na pražskej UMPRUM (s Dominikom Langom). Pracovala ako kurátorka verejných programov v Galérii mesta Bratislavy a ako kurátorka v pražskom Display - Sdružení pro výzkum a kolektivní praxi. Pôsobila ako kurátorka rezidenčného programu Centra pro současné umění MeetFactory v Prahe, a tiež Prádelny Bohnice, umeleckého priestoru a galérie v psychiatrickej liečebni na okraji Prahy. Je autorkou a kurátorkou dlhodobého diskurzívneho projektu Multilogues on the Now o intersekciách zdravia a starostlivosti v súčasnom umení a spoločnosti (s Hanou Janečkovou). Je autorkou a editorkou tematickej česko-slovenskej knižnej edície .txt, ktorá pozostáva z esejí o spoločensky a politicky naliehavých, no verejne málo preberaných témach (napr. Bez súhlasu.txt o kultúre znásilnenia, Iné telá.txt o zdravotnom znevýhodnení). Spolu so Zbyňkom Baladránom je spoluautorkou hybridného kolaboratívneho vydavateľstva Display zameraného na texty medzi teóriou umenia a súčasným emancipačným myslením. Vyštudovala Fakultu humanitných vied Karlovej univerzity v Prahe a Teóriu interaktívnych médií na Masarykovej univerzite v Brne, doktorát dokončila na Fakulte výtvarných umení VUT v Brne. Absolvovala rezidencie a výskumné stáže stáže okrem iného v MuseumsQuartier a Akademie der bildenden Kunste vo Viedni, CEC ArtsLink Residency v Triangle Arts Association v New Yorku, v Bluecoat v Liverpoole, na University of Manchester či v Galérii Arsenal v Bialystoku. Je členkou a predsedala komisiám na Ministerstve kultury ČR, Fonde na podporu umenia, Institutě umění – divadelním instutu, International Visegrad Fund a.i.Publikovala vo Flash Art CZ / SK, A2, artalk.cz, Kapitál a ďalších médiách.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

foto: Zorka Lednárová

zuzana-jakalova-foto-004.webp
zuzana-jakalova-foto-008.webp
zuzana-jakalova-foto-006.webp
zuzana-jakalova-foto-001.webp
zuzana-jakalova-foto-007.webp
zuzana-jakalova-foto-010.webp
zuzana-jakalova-foto-003.webp
zuzana-jakalova-foto-005.webp
zuzana-jakalova-foto-002.webp
zuzana-jakalova-foto-009.webp