Iniciatíva za modernú architektúru

Iniciatíva za modernú architektúru

Alt30collective v spolupráci s NERV Platforma uvádza prednášku a diskusiu o košickej architektúre z obdobia modernizmu.

Stavby druhej polovice 20. storočia tvoria v Košiciach rozsiahlu architektonickú vrstvu. V danom období mesto zaznamenalo najdynamickejší rozvoj vo svojej histórii. Popri bežných utilitárnych stavbách tu bol postavený celý rad dôležitých verejných budov, ktoré sú neprehliadnuteľné svojou architektúrou. Ich moderný a v mnohom razantný architektonický výraz vníma veľká časť verejnosti stále negatívne, ako prejav arogancie moci bývalého režimu.

Táto architektúra má však nesporné kvality a je prejavom širšieho architektonického hnutia, rozšíreného po celom svete. V Košiciach máme niekoľko zaujímavých a veľmi hodnotných stavieb z tohto obdobia, ktorých kvality častokrát prehliadame. V poslednej dobe sa ich fasády i celkový výraz menia a my prichádzame o túto dôležitú vrstvu kultúrneho dedičstva.

V rámci prednášky sa predstaví čerstvý sprievodca Rukoväť modernej architektúry, ktorý má dopomôcť k uchopeniu hodnôt a problematiky architektúry, stavieb 2. polovice 20. storočia nielen pre záujemcov o rekonštrukcie ale aj pre širšiu verejnosť. Je zhrnutím základných princípov v rámci angažovanosti, spoznanie základných hodnôt a kvalít, poukázanie na možnosti ako sa správať ku stavbám povojnového modernizmu, s prienikom na spoznávanie ich hodnôt a nesporných kvalít. Cieľom rukoväte je nasmerovanie vlastníkov (súkromný subjekt, mesto, štát…) a dotknutých inštitúcii k správnym možnostiam v rámci rôznych aspektov (energetické, environmentálne, ekonomické) tak aby boli zachované spoločenské a architektonické hodnoty stavieb.

Iniciatíva za modernú architektúru (IMA) je voľným združením architektov, teoretikov, dizajnérov a vizuálnych umelcov, zameraná na systematické zhodnocovanie architektúry druhej polovice 20. storočia. Snaží sa naštartovať proces komunikácie medzi zainteresovanými aktérmi (vlastníkmi budov, príslušnými úradmi, aktívnou odbornou verejnosťou) so zámerom zachovať hodnoty architektúry danej doby.

Prednáška predstavuje doterajší výskum a aktivity IMA. Medzi aktuálne aktivity patrí zaradenie vybraných stavieb v Košiciach a na východe Slovenska do zoznamu pamätihodností a registra modernej architektúry, s cieľom zabezpečiť im základné stupne ochrany, aby ich plánované rekonštrukcie rešpektovali dobové hodnoty a kvality.

https://ima.ngo/

Toto podujatie bolo finančne podporené Fondom na podporu umenia.

iniciativa-za-modernu-architekturu-foto-003.webp
iniciativa-za-modernu-architekturu-foto-002.webp
iniciativa-za-modernu-architekturu-foto-005.webp
iniciativa-za-modernu-architekturu-foto-006.webp
iniciativa-za-modernu-architekturu-foto-001.webp
iniciativa-za-modernu-architekturu-foto-004.webp