September 2023

Program september 2023

Milí priatelia, leto sa blíži ku koncu a blíži sa tiež čas, keď väčšinu z nás opäť čaká prekalibrovanie mysle aj tela a budeme musieť, za letné ničnerobenie zaplatiť daň. Niektorí takmer nepatrnú, ich práca je zároveň hobby a umožňuje nezávislosť, niektorí zvládnuteľnú, ale vyžadujúcu nepríjemné kompromisy, možno znásobovanú pocitmi neužitočnosti a frustrácie, ale aj zdravotnými, či psychickými problémami…a sú aj takí, ktorí o letnej pauze ešte stále môžu len snívať a sú v permanentnom mínuse.

Tohtoročný pestrý filmový cyklus Letného kina v Nerve, opäť v kuratele skvelej Martiny Martausovej z Department of British and American studies UPJŠ, sa pozrie na povahu práce a jej vplyv na jedinca, rodinu aj okolie, v rôznych historických obdobiach a rôznych pracovných prostrediach. Doplnený bude čítaním z knihy Saši Uhlovej - ´Hrdinové kapitalistické práce´, ktorá mapuje pracovné podmienky agentúrnych/dočasných a ilegálnych zamestnancov v Čechách, a v pokračovaní prvého dielu, ktoré je čerstvo na knižnom trhu, aj v ďalších európskych krajinách. V každom historickom období si práca vyžaduje pozornosť a aktualizáciu odpovede na otázku, či a ako sa mení jej charakter a či a ako mení nás.

Budeme sa tešiť na stretnutie a na inšpiratívne filmové a reportážne momenty, ktoré k tomu, dúfame, dopomôžu.

19.30 - Honey Boy/2019
Film ktorý presahuje klasický filmový storytelling, herec v hlavnej úlohe, Shia Labeouf, hrá svojho vlastného otca a film je jeho vlastným príbehom o vzťahu medzi ním a svojim otcom, do veľkej miery definovanom pracovnými okolnosťami a filmovým priemyslom do ktorého sa pod vplyvom svojho otca zapája už vo veľmi mladom veku.

18.00 - Katka/1949
Film Jána Kadára, je z prostredia továrne na obuv vo Svite, kde sa odohráva príbeh premeny mladého dievčaťa na ženu zosobňujúcu ideály budovateľského ducha spoločnosti.

20.00 - Čítanie z knihy Saši Uhlovej - Hrdinové kapitalistické práce
Alexandra Harvanová Varcholová, Zuzana Švecová, Jana Bercelová

20.40 - Boiling Point/2021
Film svojou formálnou stránkou vystihuje dynamiku práce z prostredia gastropriemyslu, do ktorého je príbeh zasadený. Film je natočený na jeden záber, bez jediného strihu a strhujúco vtiahne diváka nielen do príbehu, ale aj do samotného pracovného procesu. V hlavnej úlohe Stephen Graham.

17.00 - Office Space/1999
Film z americkej produkcie, v hlavnej úlohe s Ronom Livingstonom a Jennifer Aniston je výbornou satirickou sondou do pracovného prostredia definovaného korporátnou kultúrou z konca 90 tych rokov.

19.00 - Living/2022
Film súčasný svojou produkciou, avšak zasadený do londýnskeho konzervatívneho pracovného prostredia 50 rokov. Prináša formálne aj obsahovo zaujímavú výpoveď o prehodnocovaní vplyvu pracovného prostredia na súkromný život jednotlivca.

Kurátorka letného kina: Mgr. Martina Martausová PhD. (Department of British and American Studies UPJŠ v Košiciach.)

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Realizované s finančnou podporou Mesta Humenné.