Plemeno - David Prilučík

Plemeno - David Prilučík

Milí priatelia, sme radi, že Vás v rámci dramaturgického bloku ‘Animálie’ môžme pozvať na piatkové premietanie videa Davida Přílučíka ‘Plemeno’ a následnú diskusiu s autorom. Vo fiktívnom a takmer mysterióznom filmovom príbehu, naplno využívajucom filmové umelecké prostriedky, sa stretávame s chovateľom československých vlčiakov, ktorý zvažuje, či by sa plemeno nemalo vyvíjať iným smerom a dostáva sa do konfliktu s ostatnými chovateľmi.

David Přílučík: ‘Postava vlka s jeho vlastnosťami, aplikovanými do psej ‘krvi’, podporuje naratív navracania sa k niečomu pôvodnejšiemu, čistejšiemu, divokejšiemu. Zároveň, ak pes príliš ‘zvlčie’, je treba ho kultivovať podľa štandardov a potrieb ľudí, ktorí toto zviera stvorili. Ďalším novým motívom je láska k zvieratám. Keď sa hovorí o medzidruhovej prepojenosti, alebo o spolužití, tak väčšina teoretických textov končí výzvou k úvahám, ako spolu žiť. Je vôbec možné naplniť idealistický nárok byť so všetkými zadobre? A ak to možné nie je, akým spôsobom distribuovať starostlivosť, ale aj násilie tak, aby vznikol stav, do nejakej miery ešte pre všetkých prijateľný?… Vznik nového psieho plemena, ktore je podriadené kategorizácii a štandardom, rozohráva prehodnocovanie hraníc, na úrovni civilizovanosti a divokosti, nie len u psov. Zviditeľňuje privilégiá a nenaplnené priania univerzalizmu v strete s limitmi prírodnych zdrojov…Z akých hodnôt, ak sa univerzalistický človek rozpadne, budeme ustanovovat medzidruhovú politiku v ruinách sveta? …Ide o fiktívny príbeh, v ktorom si podobne ako chovatelia aj ja vyberám aspekty, ktoré chcem posilniť a ktoré chcem potlačiť.

David Přílučík sa narodil v roku 1991 v Zlíne. Žije a pracuje nielen v Prahe. V roku 2022 bol jedným z laureátov Ceny Jindřicha Chalupeckého (CJCH). Je absolventom pražskej Akademie výtvarných umění, kde prešiel ateliérom Jiřího Lindovského, Tomáše Vaňka, Ruth Noackové a Simona Waschmutha. Následne bol pri zrode zoskupenia Ateliéru bez vedoucího (ABV) a zostal jeho členom, až kým nezanikol (2019). Aktuálne študuje na Dutch Art Institute (DAI). Pracuje v Artyčok TV, kde sa okrem profilov a videoreportáží podieľa aj na dramaturgii autorských cyklov, spolu s Annou Remešovou vytvorili trojdielny cyklus Umění antropocénu, ktorý prepája umenie a vedu. Pre galériu Hraničář spolu s Remešovou vytvorili video o rekultivácii ústeckej krajiny Poslední den stvoření. Spolupracoval s viacerými neziskovými a aktivistickými organizáciami (Limity jsme my). V spolupráci s Dávidom Koronczim pripravil gastroperfromance Bruchovravy (2021, Schaubmarov mlyn v Pezinku a festival Dům kultury a únavy v Brne v HaDivadle). Kurátorsky aj umelecky realizuje projekt Divoká Šárka (od 2019, aktuálne spolupráca s Rutou Putramentaite a Sárou Märc). S videom Blind Bidding vyhral v roku 2017 hlavnú cenu súťaže Jiné vize (PAF Olomouc).

Profil Davida Přílučíka:

Zdroje:

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Realizované s podporou Mesta Humenné.