Viliam Slaminka / Best of

V piatok popoludní sa uskutočnila vernisáž výstavy obrazov a objektov Viliam Slaminka - Best of.

Viliam Slaminka sa etabloval na slovenskej umeleckej scéne svojimi ľahkosťou a vtipom charakteristickými maľbami a objektami. Súčasťou jeho rozmanitej tvorby sú aj inovatívne prístupy k priestorovej prezentácii diel a participatívne inštalácie. Dôraz kladie na jednoduchosť, tvarovú štylizáciu a farbu, no médium maľby preňho stále ostáva vzrušujúcou krajinou s prísľubom dobrodružstva a výziev.

Slaminka toto dobrodružstvo pretavuje aj do svojich tém. Fascinácia detským svetom a detským vnímaním sa vinie celou tvorbou, je však ľahko identifikovateľná v obrazoch cyklu Vtedy na východe (2014), vracajúcich sa do čias Viliamovho detstva v Humennom. Inšpirácia komiksom vchádza do deja pri konfrontácii s tradičnou predstavou mužstva a v tejto súvislosti nabáda autora k pokusu o identifikáciu sa so superhrdinom, ktorá mu môže pomáhať ‘fungovať’ v každodennej realite, ale zároveň zvýrazňuje nesuperhrdinské momenty, banalitu, trápnosť.

Príležitosť pre formálnu hru Slaminka nachádza aj vo svete športu, znova sa, akoby z diaľky a po svojom, zúčastňuje hry a ‘súťaže’. Existenciálna úzkosť a tlak generujú v iných dielach aj motívy brutality a násilia, už menej pripomínajúce svet hier, či komiksu.

V NERVE Viliam Slaminka predstavil tematicky vážnejší výber a aj keď jeho maľby a objekty sa stále vyznačujú ľahkosťou, hravosťou a humorom, jeho skôr nezvyknutý, ako detský pohľad na svet, tlmočí jeho umeleckú výpoveď jednoznačnejšie.

Viliam Slaminka (1985 Humenné) študoval Propagačnú grafiku na Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach a maľbu u prof. Ivana Csudaia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Popri voľnej tvorbe sa venuje komiksu, ilustrácii a výuke.

Výstava potrvá do konca roka 2019.

Viliam Slaminka Best of 011.jpg
Viliam Slaminka Best of 003.jpg
Viliam Slaminka Best of 007.jpg
Viliam Slaminka Best of 010.jpg
Viliam Slaminka Best of 002.jpg
Viliam Slaminka Best of 005.jpg
Viliam Slaminka Best of 001.jpg
Viliam Slaminka Best of 012.jpg
Viliam Slaminka Best of 008.jpg
Viliam Slaminka Best of 009.jpg
Viliam Slaminka Best of 004.jpg
Viliam Slaminka Best of 006.jpg