Keď sa z obetí stanú vinníci

Verejná diskusia spojená s prednáškou.

Šesť rokov po policajnej razii v Moldave nad Bodvou.

Čo sa stalo v Moldave 11. júna 2013? Aký majú dopad na verejnosť nevyriešené prípady? Čo robiť, keď sa z obetí stanú vinníci?

Je to už 6 rokov, odkedy polícia vykonala raziu v osade na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou. Vyšetrovanie zásahu nebolo dôsledné a nezávislé, a dodnes nedošlo k vyvodeniu trestno-právnej zodpovednosti voči príslušníkom polície, ktorí zásah naplánovali a zúčastnili sa ho. Zo zbitých Rómov a Rómok sa, naopak, stali páchatelia. Vyšetrovateľ 6 z nich obvinil z krivej výpovede a prokuratúra podala koncom mája obžalobu. Viacerí z nich už dostali z Okresného súdu Košice 1 trestné rozkazy za prečin krivej výpovede, bez toho, aby vôbec prehovorili pred sudcom. Prebiehajúce súdne pojednávania boli veľmi rozporuplné – napriek tomu, že obžalovaní nerozumejú dobre po slovensky chýbali preklady aj tlmočníci a vyskytlo sa mnoho ďalších problematických situácií.

Diskutujúci: Obete policajného zásahu, Radoslav Sloboda - riaditeľ Amnesty International Slovensko, Martin Sýkora - koordinátor funraisingu Amnesty International Slovensko

Súčasťou programu je akustický koncert hudobného projektu “CHALANI Z CHATRČE”.

Chalani z chatrče sú partiou muzikantov z osady Budulovská v Moldave nad Bodvou. Okrem skvelej hudby upozorňujú na neprávosti, ktorých sa oficiálne miesta dopúšťajú na najslabších obyvateľoch Slovenska. Vďaka ich parádnym hlasom sa dostali aj k spolupráci s Idou Kelarovou v jej projekte Čhavorenge. Ich vystúpenie neminulo ani najväčší festival na Slovensku - Pohoda.

Keď sa z obetí stanú vinníci fotografia 002.jpg
Keď sa z obetí stanú vinníci fotografia 003.jpg
Keď sa z obetí stanú vinníci fotografia 004.jpg
Keď sa z obetí stanú vinníci fotografia 001.jpg